45. TINÓDI LANTOS SEBESTYÉN REGÖSTÁBOR 2023, I. KERÜLET

Kiscsősz, Veszprém vármegye, Magyarország
2023. április 2 – 10.

Regöstáborunk az osztrák médiában →
(Weber Katalin cikke az ORF honlapján)

Beszámoló

Hovatovább fél évszázada rendezi meg regöstáborát a KMCSSZ európai kerülete, mégis eddig mindig német ajkú területen voltak, az utóbbi mintegy 20 évben egy türingiai faluban, Lützensömmernben. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon, Kiscsőszön táboroztak. Mivel Kovács Norbert „Cimbi” az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnökeként, egy olyan interaktív faluközösséget hozott létre, mely már a határokon túl is ismert, a választás erre az élő hagyományú falucskára esett. Több résztvevő, így a bécsi cserkészek még a szokatlanul kis távolságnak is örülhettek.

A kilenc napos táborban 55 cserkész vett részt, a Húsvét ünnepre pedig a vendégekkel és a hétvégére érkezőkkel együtt közel 90-re bővült a számuk. Fűtött kőházakban laktak, egy hangulatos csárdában étkezték a helyi asszonyok kiváló főztjét, egy hagyományos pajtában táncoltak, illetve az egész falu egy kiváló és feledhetetlen kulisszát szolgáltatott a rendezvényhez. Kijelenthető, a helyiek vendégszeretete és problémamegoldó készsége példa nélküli Kiscsőszön. A tábort Dr. Schenk Júlia (Innsbruck) és Dr. Molnár Gergely néprajzkutató (Piliscsaba) vezették.

Az idei tábor témaköre a helyszínválasztás okán a nyugat-dunántúli tájegység volt. A tábor folyamán mindvégig a Bakony, Kemenesalja, Göcsej, Somogy néphagyományait dolgozták fel a résztvevők. Az előadások során képzett regös segédtisztek néprajzkutatói, népzenészi háttértámogatással ismertették meg a táborlakókkal Bakony, Göcsej, Somogy, Somló és a Kiscsőszt is magában foglaló Bozót nevű kistáj anyagi és szellemi néprajzát. Bartha Ágoston és Palugyay-Masát Miklós népzenészek is tartottak előadást a Dunántúl jellemző hangszereiről és dallamairól. A táncoktatás fókuszában a somogyi táncok álltak. Ferenczy Ivó és Szirmai Astrid tanítottak somogyi táncokat, a hangszeroktatásért és a szombat esti mulatságért a szombathelyi Boglya együttes, többek között Földesi Jánosné és Földesi János feleltek. Szombaton egy közel 10 perces táncfellépés, egy citerakoncert és egy vonós fellépés jelezte a héten tanultak elmélyítésének sikerét. Vasárnap pedig a helyieknek is bemutatták a tanult táncokat és dalokat, akik ugyancsak fellépéssel lepték meg őket. A tábor végén Ferenczy Evelin rst. vezetésével egy játékos kvíz keretében adtak továbbá számot tudásukról a fiatalok. Volt népdaltanítás is bőségesen, a tábor végére egy komoly somogyi közös dalcsokor gyűlt össze. A kézműveskedést is részben helyi mesterek (fazekasság: Reidmar Linda, fafaragás: Kardos Róbert), részben a dunántúli hagyományokban járatos cserkésztisztek (nemezelés: Csernay Roberta és Konthur Kriszti) helyi technikákkal, anyaghasználattal és motívumokkal mutatták be.

A tábor vezetői fontosnak tartották, hogy a kis magyar falu, Kiscsősz életébe is bepillantsanak a résztvevők. A helyi kisgazdaságok lehetővé tették, hogy belekóstoljanak a paraszti munkába, mint trágyázás, tojásszedés, fejés, lóvakarás, de a templom kerítését is lefestették Húsvétra. Nagypénteken elmaradt a néptánc és népzene, így ezen a napon egy kirándulást tettek a Somlóhegyre – itt előadás hangzott el a helyi borászatról, majd őrsönként fedezhették fel saját tempóban a vulkanikus tanúhegy gazdag látnivalóit egy akadályverseny keretében a résztvevők.

A Regöstábort hagyományosan Húsvét előtt, a nagyhéten tartják. Ezért minden nap elhangzott a zászlószertartásokon és a néprajzi előadásokon a Nagyhét szakrális folklórjának aktualitásai. Nagycsütörtöktől Húsvétvasárnapig pedig Szombaton részt vettek a falusiakkal a nagyszombati szertartásokon, a tűzszentelésen, szentmisén és viseletes körmeneten. Esténként számos vallási és elgondolkoztató programra, beszélgetésekre, önképzésre, előadásokra, Nagypénteken keresztútra került sor. Nem maradhattak el a finom falatok sem, a helyiek látták el a cserkészeket sonkával, tojással, illetve az egész hét során helyben készült ebéddel, vacsorával. A tábor egy fergeteges locsolkodással zárult Húsvéthétfőn, ahol a hideg időjárás ellenére is mindenki felmelegedett.

A táborba ezúttal is érkeztek cserkészek Ausztriából, Németországból, Svájcból, de voltak amerikai származású fiatalok is, akik jelenleg Budapesten élnek. A tábor sikerén felbuzdulva a tábori törzs úgy tervezi, hogy jövőre is Kiscsőszön rendezi meg a nagyheti regöstábort.