20 méternyi nyáron és a törzs ereje

A szerda a portya napja a vezetőképző táborban.

A Dobó-tábor megsem állt Konstantinápolyig és kiszabadította Török Bálintot a fogságból. A fiú őrsvezető-jelöltek a hátukon vitték a teljes felszerelést, útközben tutajt épitettek és egy barlangban aludtak.

Főhőseink, a gyerekek úton vannak. Nézzünk hát be a függöny mögévajon mit csinál a törzs?

A törzs, mint a fa törzse is, középen áll, nem is látszik a lomb mögött. De ő táplálja, őrá támaszkodik, belőle ki az összes ág.

A cserkésztáborokban a törzs biztosítja a háttérmunkát. Három csoportban dolgozik.

A műszaki csoport vezeti a szertárat. Már az előtábor alatt felállított minden sátrat és kiadta az őrsi ládákat, ezért most selejtez, javít és leltároz. Jött a hír: elfáslott a tündök, azaz tönkrement az egyik jurtán a tetőponyva. Egy rossz sátor alját kötözték fel, hogy ne ázzon be a mongol sátrunk.

A műszaki csoport vásárol be a konyhának is. A konyhások két helyen és három csapatban dolgoznak. A nagy konyha a közel 300 fős táborra főz, a „menteskonyha pedig az allergiásoknak. Eddig mindenki elégedett az ízzel és a mennyiséggel. Kivéve a nagykamasz fiúkat. De hát nekik kint, a szabad levegőn nem lehet eleget enni adni. Még tán a betsaidai csoda sem segítene rajtuk, ahol Jézus kenyeret és halat szaporított.

A harmadik a specialista csoport: tábori pap, lelkész, orvos, médiás és a beugrós Jolly Jokerek, mert „a cserkész, ahol tud, segít“ (3. cserkésztörvény). Az eső mellett egy vírusos fertőzés jelenti a legnagyobb kihívást. De amit a COVID alatt megtanultunk, most használjuk!

A műszakiak kiürítettek egy étkezősátrat és felállitották a kinyitható ágyakat. A szabadnapos konyhások fertőtlenítették kilincseket a házban és a WC-ket a az erdőben. Az orvos ezután még egy helyen rendel: a karanténban, a központban és a hegyen. A gyors, összehangolt intézkedésnek köszönhetően a fertőzés pár napon belül el fog tűnni a táborból.

A Török Bálinttal visszatérő kis magyar hősöknek a törzs meleg zuhannyal, ruhaszárító hellyel és plusz ágyakkal készül arra az esetre, ha ma este valaki nem sátorban, hanem a Turul-házban szeretne aludni.

Az előtábor kezdete óta (amikor a tábort a törzs felépítette) közel 100 liter eső esett nm-enként. Ez télen 10-20 m lett volna. Köszönet a láthatatlan segitőkneklegyenek bár tapasztalt cserkésztisztek, frissen felavatott felnőttcserkészek vagycsaklelkes cserkészszülők´– az önzetlen munkáért a külföldön élő magyar gyerekekért!