A KMCSSZ rövid története

 

Magyar torony, Bad Ischl, világ jamboree

Magyarországon az első cserkészcsapatot 1910-ben szervezték. Két évvel később már annyian voltak, hogy megalakíthatták a Magyar Cserkész Szövetséget. Az elkövetkező években a magyar cserkészet gyors ütemben fejlődött, bár az első világháború fékezően hatott.

Az 1920-ban alakult Világiroda és 1922-ben alakult International Conference-nak alapítói között volt.

A Trianon utáni kemény időkben a magyarság első nagyobb nemzetközi sikere a magyar cserkészek kitűnő teljesítménye volt az 1924-ben tartott dániai jamboree-n, ahol a versenyben Anglia és az Egyesült Államok mögött a harmadik helyet szerezték meg.

1926-ban rendezték a megyeri nagytábort, 8000 résztvevővel. 1929-ben már 852 magyar cserkész utazott ki Angliába, a harmadik jamboree-ra, ahol ismét kitűntek teljesítményeikkel, szerepléseikkel. A Főcserkészt, gr. Teleki Pált a Világbizottság (International Committee) tagjává választották.

1933-ban a Magyar Cserkészszövetség rendezte a világjamboree-t a gödöllői kastély parkjában. Ötvenöt nemzet 25,792 cserkésze vett részt ezen a világtalálkozón, amelyen a világ főcserkésze, Lord Baden Powell is megjelent.

A Leánycserkész Szövetség szintén Gödöllőn rendezte a Pax Ting nevű leányjamboree-t 1939 nyarán, négyezer cserkész részére.

1941-ben már 1000 csapatban 60,000 cserkész működött Magyarországon, egyre nehezebb politikai és gazdasági viszonyok között.

Az addigi eredmények igen jelentsek voltak. Az első népszerű népdalkönyvet (101 Magyar Népdal) a MCSSZ adta ki, Kodály Zoltán előszavával, s ezzel száműzték az idegen dallam énekeket, amelyeket az iskolákban meg javában tanítottak. Megindult a szervezett falukutatás és a regös mozgalom. Cserkész néptánccsoportok elsők voltak az országban.

Öregcserkészek a munkapadoktól a parlamentig mindenütt terjesztették a cserkészszellemet és szolgálták az örök magyar érdekeket.

A háború után még egy rövid ideig működött az ujjászervezett Magyar Cserkész Szövetség, de 1948-ban a kommunisták végül is feloszlatták.

1945-ben Nyugat Európa menekülttáboraiban éledt ujjá a Szövetség. Csapatok alakultak ott, majd a kivándorlásokat követen, főként tengeren túlra helyeződött át tevékenységünk.

Sátorverés rióban, 1954

Csapataink vannak Angliában, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Svájcban, Svédországban, Venezuelában, Brazíliában, Argentínában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában. Szórványcserkészeink úgyszólván a világ minden országában akadnak. A nyugati világ magyar iskoláinak a felét mi tartjuk fenn. Vezető jelöltjeinktől magyar nyelvből és irodalomból, földrajzból és történelemből érettségit követelünk. 1954-tol 2002-ig 2880-an szereztek érettségit. Könyvkiadásunk jelentős. Főként tankönyveket, cserkészkönyveket és néprajzi munkákat adunk ki. Tánc és regős csoportjaink elsőként alakultak a nyugati világban, és sok civil tánccsoport magját alkották vezetőink.

A központi vezető képző táborunk (Fillmore, NY) mellett Ohioban, Ausztráliában, Németországban és Brazíliában tartunk fenn parkokat. Cserkészházaink vannak New Brunswick, Garfield, Sidney, Buenos Aires, és Cleveland városokban.

Világrészek, országok magyar cserkészeink kapcsolatát erősítik folyóirataink (a Magyar Cserkész és a Vezetők Lapja), a jubileumi táborok, tanulmányi ösztöndíjak, vezető képző, és Corvina táborok.

Hontalan sasok

1989-ben a magyarországi kormány újból megengedte az otthoni cserkészet működését; ekkor változtattuk nevünket Külföldi Magyar Cserkészszövetséggé. A legújabbi időkben a Kárpát medence ifjúsága érdekében is dolgozunk. Több száz fiatal vezető kiképzésével és a cserkész szakirodalom 50,000 kötetével segítettük.

Napjainkban a Kárpát medence többi országának, az elszakított területek ifjúságának támogatása az új cél. Azokról szeretnénk gondoskodni, akik a lehet legsúlyosabb helyzetben élnek, akiknek puszta létét is vak gyűlölet fenyegeti.

Helyesírás ellenőrizve 2003.

A KMCSSZ-ről bővebben a www.kmcssz.org honlapján olvashattok!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?