Magyarok Nagyasszonya templombúcsú Ulmban

Október 14-én, vasárnap délután 15 órakor tartották az ulmi katolikus egyházközség templomi búcsúját.

Már a gyülekező hívek számából is látni lehetett, hogy az ulmi magyar közösség mennyire élő, és erős. Idősek és fiatalok egyaránt jöttek ünnepelni a templom búcsúját. De rajtuk kívül is jöttek magyarok a Szent Gellért Egyházközséghez tartozó más városokból, akik mind örültek az egymással való találkozásnak. Az ünnepi szentmisét Merlás Tibor atya, az ulmi magyar katolikusok lelkésze Dr. Tempfli Imre atyával közösen celebrálta. Tibor atya prédikácójában kiemelte, hogy mivel István király felajánlotta az országot a Szűzanyának, így a mai napig bizakodhatunk az ő pártfogásában. A liturgiában szintén részt vettek a 81. sz. Dobó István cserkészcsapat cserkészei, akik ministránsként segítettek. A misét lezárandó a hazájuktól több száz kilométerre élő magyar hívek közösen elénekelték a régi Boldogasszony Anyánk c. éneket, valamint a magyar és a székely himnuszt is.

A 16 órakor befejeződő szentmise után, kávé és tea várta az egybegyűlteket, valamint szeretetvendégség is, amivel az Ulmi Magyar Kultúregyesület lelkes csapata készült. Az ünnepi menü hagyományos magyar gulyásleves, valamint krumplisaláta és virsli volt, aminek az elkészítése már korán reggel elkezdődött. Az étkek elfogyasztása alatt magyar zenészek hangulatos magyar zenével szórakoztatták az egybegyűlteket.

Az délután kiemelkedő eseménye volt, az a rövid bemutató, amivel a cserkészcsapat készült. A cserkészek egy valódi cserkész tábortűzi programmal kedveskedtek az ünneplőknek, akik nagy figyelemmel, később tapssal hálálták meg ezt. Elhangzott számos magyar népdal, és több népi játék is bemutatásra került, mint például a “Horgosi csárda ki van festve” című. Ebben több szülő is a lelkesen részt vett, és mintegy muzsikusként benépesítették a horgosi csárdát. A bemutató után többen is gratuláltak a cserkészeknek, valamint számos szülő érdeklődött, hogyan csatlakozhatna a csapathoz gyermeke.

A cserkészek szülei székely kürtőskalácsot sütöttek a jeles eseményre, amit a tábortűz után a cserkészek maguk árusítottak. Vevők szép számmal akadtak, köztük Tibor és Imre atya is. A bevétel a a cserkészcsapat támogatására ment, és akár egy jövőbeni csapatsátor alapját is képezheti. Az ulmi búcsú olyan jól sikerült, hogy az ulmi és Ulm környéki városokból érkezett vendégek biztosan jó hírét viszik a 81. számú Dobó István cserkészcsapat cserkészeinek.

A szeretetvendégség beszélgetéssel, hangulatos zenével és tánccal folytatódott egészen este 20 óráig.

Molnár Gábor
KCSP ösztöndíjas, Stuttgart