Három új pavilonsátor segíti a berlini cserkészcsapat munkáját

Csütörtökön már korán reggel összegyűltünk csapatvezetőnk lakásánál, hogy birtokba vegyük a támogatásként nyert sátrakat. A készülődés azzal indult, hogy a cserkészraktárként használt pince tartalmát szorosabban összepakoltuk – amire szükség is volt, hiszen a 86. Apáczai Csere János cserkészcsapat 20 éves története alatt rengeteg felszerelés, kellék, játék, jelmez felhalmozódott. De hogy minden időjárási viszontagság esetén minden programot meg tudjunk tartani, szükségünk volt több pavilonsátorra, miután az eddigi 3x9m pavilonsátrunk viharban törést szenvedett, megsemmisült.

Tervünk az volt, hogy a tönkrement sátrat inkább 4 kisebb méretű pavilonnal váltsuk le és így ezeket meg is pályáztuk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt diaszpóra pályázaton keresztül. El is nyertük a támogatást, méghozzá három pavilonsátorra! Nem csoda, hogy nagy volt az izgalom az őszi reggelen, amikor a teherautót vártuk. Az érkezéskor lepődtünk meg igazán, amikor a menetlevélben 196 kg-ot írtak a három sátor súlyaként. Igaz, hogy az alkatrészek külön voltak csomagolva, így nem egyben kellett lecipelni a közel két mázsát, de így is szükség volt a cserkészerőre és rátermettségre. Utóbbira azért, hogy a pár négyzetméteres pincébe beférjen a három pavilonsátor is. Az elraktározást leltárba vevés előzte meg, hogy minden a helyére kerülhessen.

2018. november 25-re vándorfoglalkozást szerveztünk, hogy kipróbáljuk a pavilonsátrak összeállítását. A közös munka során számtalan felhasználási lehetőséget fedeztünk fel. A 4x4m sátor egy őrs befogadására kiválóan alkalmas, így 7-10 cserkész foglalkoztatására rossz idő vagy erős napsütés esetén is védelmet nyújthat. Mivel a három sátor egybeépíthető, akár egy darab 48 négyzetméteres tábori építményt kaphatunk, amely alá az egész cserkészcsapat elfér. További lehetőségeket vet fel, hogy a pavilonsátrakat nem csak csapatunk használhatja, hanem kerületi rendezvényekre is elvihetjük, például regöstáborba, nyári nagytáborba vagy kerületi akadályversenyre, így az egész nyugat-európai magyar cserkészközösséget szolgálhatja a három pavilonsátor.

Bakó Ádám
KCSP ösztöndíjas, Berlin