Lassan véget ér a tábor.

Tegnap még együtt énekelt a tábor a nagy tábortűz mellett, ma fogadalmat tesznek az új cserkészvezetők, holnap pedig – táborbontás után – levonjuk a kerületi zászlót. 
 
Hatalmas lépés előtt áll az I. kerület a Külföldi Magyar Cserkészszövetségben. Generációváltás előtt. Ma friss tudás és fiatalos lendület érkezik a nyugat-európai magyar cserkészcsapatokba. 
 
Hány jelöltet érint ez ma? 
 
23 lány és 28 fiú őrsvezető fogadja ma meg, hogy felelősséget vállal másokért. 15-17 éves gyerekek válnak a mi szemünkben komoly felnőtté. 
 
Emellett 6 kiscserkész-őrsvezető tanult a tíz nap alatt a kisgyerekek speciális igényeiről. Nagy részük már „rendes“ őv-ből képezte át magát „kis őv-vé“. 
 
A „kis ővk“ vezetői a „kis stk“ lesznek. 11 fiatal felnőtt érdemli ki a kiscserkész-segédtiszti rangot. 
 
Összesen 40 segédtiszt mondj ma ki, hogy „példámmal és munkámmal arra törekszem, hogy a társadalom, a család és az egyes emberek életében a cserkésztörvények szelleme minél jobban megvalósuljon.“ A jövő középvezetői a cserkészpedagógia mellett tíznapos túlélő (survival és bushcraft) képzést is kaptak. Hogy ez olyan macho dolog? Ha hiszed, ha nem, a lányok idén ügyesebbek voltak! 🙂 
 
Le a búrkalappal előttük! 
 
Az avatás egy bensőséges ünnepség, a beavatottak magánügye. Hagyjuk őket magukra és nézzük meg, mit csinálnak a gyerekek! 
 
A kicsik már izgulnak, mert egy igazi bátorságpróba vár rájuk: a tűzugrás. A Dobó-táborban mindenkinek sikerült a mai próba. Ma este Dobó Istvánnal együtt megesküsznek, hogy az egri várat fel nem adják. Az egri vár számukra az a kapu és torony, amit a tábor alatt építettek és ami több értéket zár magába, mint egy pár gerenda és csomó. 
 
Az ünnepségre magyar vendégek érkeztek Európa minden sarkából, Èszak– és Dél-Amerikából, továbbá Ausztráliából. Isten hozott titeket!