Isten hozott István! – kerületünk októbertől új KCSSP ösztöndíjast kapott

Mint azt páran már tudjátok, idén októbertől új Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjast köszönthetünk a kerületben. Álljon itt István bemutatkozó levele, amihez még annyit teszünk hozzá, hogy nagyon örülünk, hogy itt vagy és Isten hozott a kerületben!

Sziasztok!

Pótó István vagyok, idén (2023/24) a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként érkeztem Berlinbe. Én fogom segíteni a KMCsSz első kerületének és a 86-os cserkészcsapatnak a munkáját a következő 8-9 hónapban, egészen Júniusig bezárólag. Írtam egy bemutatkozást, hogy kicsit megismerhessetek.

’96-ban születtem Pécsen, öt idősebb testvérem van.

Mit csináltam a cserkészetben?

Egészen kisgyerekkoromtól kezdve vagyok cserkész, mert 2 éves voltam, amikor a legidősebb testvérem csatlakozott a mozgalomhoz. Már 4-5 évesen programokra vittek, és 8 évesen lettem hivatalosan kiscserkész. A Magyar Cserkész Szövetség hatodik cserkészkerületében voltam cserkész a 673-as sz. Pius cscs. tagjaként. 2012 Januárjában őrsvezető lettem, és még azon a nyáron Bőszénfán végeztem el az Őrsvezető Képzőt (ŐVK) a VI. Kerületben. 2015 őszén átvettem a 673-as sz. Pius cscs. vezetését csapatparancsnokként és 2016 nyarán elvégeztem a segédtiszti képzést a GIM St-ben.

Ezután 2021 őszén adtam át a csapatparancsnokságot. A köztes időben sok mindent tanultam és csináltam, többek között a Kósza rajt is vezettem, és patrónus lettem az ŐVK-ban. 2020 őszén a javaslatomra a kerületünk megpróbálta két altáborossá alakítani az őrsvezetőképzését, mert a jelöltek száma indokolttá tette ezt. Ekkor először vállaltam, hogy altpk leszek. Ez egy hosszú folyamatot indított el. 2022 őszén újra felkértek altáborparancsnoknak, amikor is sikerült 20 év óta először teljesen két altáborral végig csinálni az őrsvezetőképzést a VI. Kerületben.

Mit tanultam és dolgoztam eddig?

Mindezen cserkészmunkák közben én Pécsett egyetemre jártam, és ott végeztem a PTE-TTK pedagógia osztatlan képzést matematika-informatika szakpárral, valamint informatika óraadó voltam egy szakiskolában egy évig, de több más alkalmi munkahelyem is volt. Az egyetemen már csak kettő tárgyam maradt az abszolutóriumig, amit csak tavasszal fogok majd teljesíteni (vizsgakurzusban).

Hogy-hogy mégis itt vagyok Berlinben?

Éppen állást kerestem Budapesten, amikor egy cserkész ismerősöm (Juhász Árpi), akivel együtt végeztem a segédtiszt képzést írt egy emailt, hogy Berlinben van egy jó lehetőség cserkészmunkát végezni. Akkor úgy döntöttem, hogy megpróbálom, és most pedig már itt vagyok október eleje óta Berlinben.

Nagyon kedves és befogadó volt a fogadtatás, és most már igyekszem én is energiát belefektetni a munkába, hogy ne csak vigyem, de hozzam is az energiát. Remélem hasznos lesz a közös munka, és hogy elégedettek lesztek majd velem.

Jó munkát!

Pótó István