Tízméteres kürtöskalács

Tíz méteres kürtőskalács készült Kastl-ban!

„Anya, amerre csak nézek, csak kürtöskalácsot látok.” – mondta egy kislány az édesanyjának Kastl-ban. Igaza volt!

A KMCSSZ első kerülete egy nagyszabású kihívásba gyúrta bele magát május 11-én a Parkpucera rendezvényen, ahol a résztvevők egy elképesztő méretű, tíz méteres kürtöskalács sütésébe fogtak.

Egyedülálló esemény volt ez, melyben több tucat ember összefogására volt szükség. Nem csupán egy egyszerű sütésről volt szó; a több mint tíz méteres tészta előkészítése és elkészítése kihívások sorát rejtegette. A projekt akár legapróbb részlete is váratlan nehézségek elé állította a résztvevőket, hiszen nagyobb méretben hatványozottabban nehezebb egy-két dolog. A hatalmas mennyiségű tészta meggyúrása, a hosszú parázsfolyosó kialakítása és a tűz folyamatos táplálása (melyből a parazsat merték vaslapáttal). Ezek a sütés során mind-mind megkívánták a csapat összehangolt munkáját.

A tésztát feltekerni a több mint tíz méteres hengerre egy egész órán át tartott, miközben több tucat ember dolgozott szorgosan. Ezt követően pedig a cukrozásra került sor, mielőtt átemelték volna a tűz fölé a hatalmas kürtöskalácsot. A parazsat lapátokkal hordták alá, míg a legkisebbek és a legnagyobbak egyaránt lelkesen fújták vagy legyezték az izzó faszenet a donga alatt.

A donga forgatói bátran vállalták a hosszú sütési folyamat alatt a feladatot mindaddig, amíg a kürtöskalács tökéletesen meg nem sülve került le a parázsról. Az elkészült mű nem csak méretében, de ízében is kiválóra sikeredett.

Jablonkay Péter, az ötletgazda és a projekt levezetője nagy sikernek könyvelte el a sütés folyamatát, és kiemelte, hogy a kalács nagy mérete elhanyagolható a közösség hatalmas erejéhez képest.

Gratulálunk az első kerület cserkészeinek e jeles teljesítményhez!
Jó munkát!

Lejegyezte: Pótó István

Fotók: Pótó István, Bassel Zsolt