Népmesés Cserkész Kaland Hollandiában:
Az Észak-nyugati cserkészkörzet találkozója Zeistben

A hétvége Hollandiában, Zeist városában egy igazi cserkész kalandként telt el, ahol a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség európai kerületének Észak-nyugati körzete vett részt. Lobozárné Franges Gizella és Lobozár Feri, a 70.sz. Attila cserkészcsapat vezetői szervezték az eseményt, amelyen mintegy 62 résztvevőn keresztül több cserkészcsapat képviseltette magát, köztük a 71. sz. Szent György, 82.sz. Báthory István, 86. sz. Apáczai Csere János és a manchesteri Boldog Salkaházi Sára magyar cserkészcsapat is.

A Mese elkezdődik

A szombat délután 14:00-kor kezdődött, amikor a résztvevők összegyűltek, hogy elinduljanak egy izgalmas kirándulásra. Annak ellenére, hogy az egész hét esős volt, aznap sütött a nap, és egy szivárvány is megjelent az égen, ami jó hangulatot teremtett és a történet miatt Táltosként bemutatkozó főszervező is valóságosabbnak tűnt. A keretmese szerint minket ősmagyarokat a Táltos hívott össze, hogy három fontos varázstárgyat szerezzünk meg: az ördög parazsat, a kürtöt és a karikás ostort.
A csoportok kiosztása után elindult a kaland, és a gyerekeket környezetfigyelő feladattal is megbízták az út során. Az erdei séta közben nem csak gombákat fedeztek fel, hanem egy asszonyt is, aki egy pónit és egy szamarat vezetett. Az állatok megsimogatása után folytatták az útjukat.

Találkozás Anyócával és Apócával

Egy kihelyezett állomáson egy sérült asszony, Anyóca várt rájuk, akit a gyerekek elsősegélynyújtási készségeikkel segítettek. Cserébe almát és kekszet, valamint egy csomagot kaptak Apóca számára, majd tovább_indultak. Később Apócához érkeztek, aki Őr-dög pásztor volt, de az őr-dögök szétszaladtak. Segítettek neki összeszedni őket, és három találós kérdés megválaszolásáért cserébe az ördögparazsat kapták meg.
Az út folytatásaként találkoztak egy másik pásztorral, akinek a bárányai kószáltak el. Segítettek neki, és három újabb találós kérdés megfejtése után megkapták a karikás ostort és a kürtöt is. Így sikerült megszerezniük mindhárom varázstárgyat.

Tábori hangulat és tábortűz

Este, a hazatérés után 19:00-kor, a résztvevőket egy finom vacsorával várták. A vacsora után a tábortűz köré gyűltek, ahol a Táltos a varázstárgyak segítségével mágiával gyújtotta meg a tüzet. A tábortűz körül egy cserkészvezető Koponyányimonyók szerepében, magyar népmeséket osztott meg a gyerekekkel, amit nevetés és éneklés kísért.

Vasárnap: játékok és búcsú

A vasárnap reggel egy kereskedő játékkal kezdődött. A 14 év alatti gyerekek pár idősebb cserkész vezetésével játszották ezt a játékot, míg a 14 év felettiek részt vettek egy őrsvezetőknek szóló pedagógiai továbbképzésen, amit egy cserkésztiszt tartott. A játékban az ördögparázs, szárított hús, visszacsapó íj, karikás ostor és a titokzatos sárísávoR is szerepelt. A gyerekek élvezték a taktikázást, kereskedést és a játék után következett az ebéd és a takarítás.
A délután folyamán mindkét csoport, a 14 év alattiak és felettiek, együtt élvezték a közös tábortüzet. A tábortűz körül a résztvevők együtt énekeltek és búcsúztak egymástól, zárva ezzel a felejthetetlen hétvégét. A szervezők köszönetüket fejezték ki a résztvevőknek, és remélik, hogy jövőre is hasonló találkozót szervezhetnek. Sok sikert kívánok terveikben!