Mi a TRUPAS és ki az a János?

Március 3–5. körzeti vezetői hétvégét tartottunk a svájci magyar cserkészcsapatok vezetőinek. Bernből, Zürichből és az alakuló Basel-i csapatból 16-án jöttek el a Gränichen-i dombokon található kis cserkészházba.

Sok tervünk volt, így péntek este már beindult a program: vezetői felelősség Jeopardy formában és csoportfejlesztő játékok. Beszélgetésre, sőt alvásra is jutott idő.

Másnap aztán a segédtiszt jelöltek füstölgő fejjel megírták a magyarságismereti, délután pedig a cserkészelméleti vizsgát. A többi vezető ezalatt mindenféle körzeti témáról tanácskozott, előadásokat hallgatott. Megalakult a TRUPAS (körzeti fenntartó testület / egyesület), így a körzet saját bankszámlát is tud majd nyitni. Foglalkoztunk a „biztonsági és egészségügyi koncepció”-val, új honlap készítésével, mindenféle kerületi és körzeti tervvel, a gyermekbántalmazás problémáival és az ezzel kapcsolatos eljárási móddal.  Közben egy-egy játékblokkal lazítottunk.

Délután sor került a „tudásvásárra”, ahol 6 állomásnál a gyakorlati cserkésztudásunkat frissíthettük fel. Később megtudtuk azt is, hogyan lehet télen iglut hó-kemencével építeni. Az esti kötetlen tábortűznél sok régi és új népdal hangzott el és a hidegben jól esett minden mozgós játék.

Vasárnap a gyakorlati cserkésztudásból próbáztak a körzet segésdtiszt jelöltjei. Az áhítatot is kint tarthattuk és ezt követeően három csoportban csapatmegbeszélést.

Meglepődve tapasztaltuk, mennyi minden fér bele 44 órába! De hogy ki az a János, aki a körzeti chatben rendszeresen szerepelt az előkészületek alatt, az továbbra is rejtély maradt!

Pilinszky Kati, cscst.
körzeti pk.