Attilától Árpádig 3 nap alatt – Svájci körzeti pünkösdi tábor a Jurában

Mint évtizedek óta idén pünkösdkor is összegyűltek a svájci körzet csapatai a hagyományos pünkösdi táborban. Les Emibois a Jurában volt idén az a hely, ahol Bernből, Bázelből, Genfből és Zürichből 60 cserkész találkozott. Különleges táborhelyünk volt: bár körbe vett minket egy kerítés, azonban kint szabadon, kedvükre legelésztek a lovak, csikók, tehenek és borjúk! Ez lehetőséget nyújtott, hogy pihenőben a nyugtató „ló simogatási program” is megvalósuljon.

Három nap alatt végignyargaltunk több évszázad magyar történelmén: találkoztunk Hunorral, Magorral és a Csodaszarvassal, Attilával világot hóditottunk, lejött közénk Csaba királyfi a tejútról, a Sámán tanácsát követve nyugat felé vonultunk, jártunk Levédiában és Etelközben, Emesével megálmodtuk a magyar nép jövőjét, résztvettünk a hét vezér vérszerződésén és végül láttuk, hogyan adja el Svatopluk egy fehér lóért a gyönyörű földet, ahol a magyarok letelepedtek és még most is élnek.

Három napig mi is őseink nyomában jártunk: megismertük életmódjukat, szokásaikat, táncaikat és megtanultuk népdalaikat. Varrtunk szütyőt, amiben fontos tárgyakat gyűjtöttünk. Fáklyát készítettünk és megtanultuk, hogy vadászként hogyan kell nyomokat olvasni. Edzésként kemény rohampályán futottunk végig és Attilát követve számháború csatába vonultunk!

Vasárnap nagy utat tettünk meg, közben pajzsot készítettünk, ebédre tűzön húst sütöttünk. Délután a lápban egy gyönyörű tavacskára leltünk, ahol a négy elem szellemével is találkoztunk.

Természetesen nem maradhattak el az esti tábortüzek, az éjjeli játék, áhitat, póló nyomtatás, vk előkészítő vizsgák és sok finom kulináris kényeztetés.

A szombati tábortűz végén hat kiscserkész ígéretet tett. Éjszaka a csillagos ég alatt pedig tíz cserkész fogadalmat tett és megkapta a zöld nyakkendőt. Így bővült a körzetünk cserkészcsaládja, s így biztosítjuk, hogy a következő években is megtarthassuk a hagyományos pünkösdi táborunkat!

Pilinszky Kati / Maszkot
körzeti pk.