„Körzeti tervek, népdal-bingó, a hó és túl sok só”

– a svájci körzet vezetői hétvégéje, 2024 április 19-21

Oltentől nem messze egy cserkészházzá átépített régi parasztházban töltötték a svájci körzet vezetői a hétvégét. Tavaszi szünet, betegség és baleset miatt kicsit megcsappant a létszám, de így is voltunk 16-an.
Az áprilisi időjárás épp olyan sokoldalú volt, mint a vezetői hétvégénk programja. Belefért az elmúlt év kiértékelése és az új év tervezése. Volt őv-továbbképzés, munkaterv készítés, és délután rover program tűzgyújtási módszerekkel. Megtartottuk a „vezetői felelősség” előadást, átismételtük az egészségügyi vészhelyzeteket, és megismerkedtünk a körzeti Teams-el.

Közben lazításként egy-egy vezető bemutatott új játékát próbáltuk ki: feltaláltuk a „tojásfestőgépvekkert” és agytornaként fejben tartani a labda útján felsorolt tárgyakat. Nagyon sokat énekeltünk, tanultunk új népdalokat, „bugy-bo-rék-oltunk”, a gyertyatűznél népdal-bingóztunk, és edzett svájci cserkészként még esőben is hosszan énekeltünk a tábortűznél.

Szombaton jégeső esett, vasárnap havazott, de ez sem tántorította el vezetőinket az alaki egységesítéstől, és attól, hogy az áhítatot kint tartsuk. A hétvégén magunk főztünk – beosztva, hol az őrsvezetők, hol a tisztek, hol egy-egy ember vállalta. Jól is ment a főzés, finomakat ettünk, kreatívan használva a hozzávalókat, egy volt a bökkenő: ömlött a só a dobozból! Utólag korrigáltunk: „Ki kér még egy kis sót?” – hangzott az asztal körül az állandó kérdés.

Hétvégénkbe sok minden belefért. Kötötten és kötetlenül, az időjárás változatosságához hasonlóan tarka és sokoldalúan teltek a napok. Miközben elintéztük kötelességeinket, elméletet és gyakorlatokat tanultunk és ismételtünk, a közösségépítésre, játékra, és ünnepelésre szintén szántunk időt. Összekovácsolódtunk, az biztos!

Pilinszky Katalin körzeti parancsnok, cspk (62.), (Maszkot)
Peller Nóra (148.)