A Dobó tábor első másfél napja

Igaz a tábor csak tegnap kezdődött, de máris annyi minden történt, hogy mindezt egy cikkben összefoglalni lehetetlen feladatnak tűnik… mégis megpróbáljuk. 

Péntek reggel, két zuhé között megtörtént a tábori megnyitó. Kulcsár Levente VK táborparancsnok üdvözölte a 9 összegyűlt altábort/tábort, ahol először találkozhattak egymással a résztvevők.  A VK tábor több különböző táborban nyújt vezetőképzést; két segédtiszt (kis- és cserkész), három őrsvezetőképző (fiú-, lány- és kiscserkész), valamint a két hozzájuk kapcsolódó “minta” táborban a 8-14 éves gyerekekkel, akikkel a jelöltek gyakorolhatnak. 

A KMCSSZ a kezdettől fogva felismerte a minőségi vezetőképzés fontosságát, a képzések sok évtizedes tapasztalaton és szaktudáson alapulnak. A részt venni kívánó fiataloknak egy sor követelménynek kell megfelelniük, mind magyar nyelvből, mind cserkésztudásból, valamint a táborba érkezés előtt még egyéb feladatokat is el kell végezniük. 

De míg a hagyományos vezetőképző táborokat az évek során jól megismertük, mi az a Dobó tábor? Ez egy másfajta tábor, amelyet 2001 óta tartanak a KMCSSZ központi vezetőképző táborában, a New York-i Fillmore-ban, de Európában csak ezen a héten debütál. Nem őrsvezetőképző tábor és nem is minta, 13-14 éveseknek szól, akik a következő egy-két évben őrsvezetőképző táborba szeretnének menni. A Dobó tábor a gyakorlati cserkész- és táborozási készségekre fekteti a hangsúlyt, elméleti vezetőképzés nélkül.  

Amikor a “Dobó” résztvevői tegnap megérkeztek a hárshegyi cserkészparkba, két dandárkapitány fogadta őket. Elmondták, hogy ha Dobó István mellé vitézként szeretnének felcsapni, akkor először az egri várig kell eljutniuk, cipelve felszerelésüket és elkerülve az erdőben leskelődő török csapatokat. Minden jel szerint a tegnapi kontingens épségben eljutott a várkapuig. Némi keresztkérdés és a jelszó elhangzása után bebocsájtást nyertek Eger várába.  

Mi történt az elmúlt két napban? A 40 Dobó tábori résztvevő (22 fiú és 18 lány, 10 különböző városból) 9 dandárba szerveződött. Mindegyiket egy-egy dandárparancsnok felügyeli, de őrsvezetőjük nincs. Így meg kell tanulniuk jóban-rosszban együttműködni, hogy el tudják végezni. Miután felállították a sátraikat, nekiláttak az építkezésnek, hogy kényelmesebbé tegyék az erdei lakot: ereszt ponyvából, cipőtárolót, csajkatárolót, mosakodó helyiséget, dandár-kaput, és egy fedett ruhaszárítókötelet a nedves holmik szárítására – ami bizony hasznos, mivel a tábor kezdete óta hol esik, hol nem, de inkább esik. Ennyi építkezés mellett a többszöri csomózási kiképzésnek máris jó hasznát veszik.  

A szűk két nap alatt sok egyéb képzés is folyt: szerszámkezelés, becslés, főzés, varrás, elsősegély. Ha ehhez hozzávesszük a szokásos tábori szolgálatokat (ételosztás, vízhordás, mosogatás, takarítás, éjjeli őrség állás) akkor egyértelmű, hogy senki sem unatkozik. 

De a “Dobó” kifejezetten nem kőkemény “túlélő” tábor. A 11 főből álló vezetői gárda azon van, hogy a gyerekek jól érezzék magukat vidám, cserkészies hangulatban, és közben személyiségük is fejlődjön. Mindezek által önfegyelemre és felelősségvállalásra nevelve a koruknak megfelelően.  

Mindemellett Eger vára környékén török veszély leselkedik – valószínűleg nagy csata van kilátásban. 

Mit csinálhatnak az őrsvezetők, segédtisztek? Ki tudja, kiderítjük!  Maradjatok velünk…