2015 – Vezetőképzés a németországi cserkészparkban

Augusztus elején tartottuk meg újra 10 napos vezetőképző táborunkat olyan magyar cserkészek számára, akik Nyugat-Európában élnek. Mivel minden szervezet sikere a vezetőin múlik, így mi is sok időt és energiát fektetünk arra, hogy biztosítsuk csapatainknak az utánpótlást lelkes és jó képzett vezetőkből. Így tudott a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség az elmúlt 65 évben fennmaradni és gyarapodni itt nyugaton. Már egy évvel a tábor előtt elkezdődtek a felkészülések a magyarságismereti vizsgákra. Ugyan is minden résztvevőnek vizsgát kell tennie magyar földrajz, történelem, irodalomból, valamint néprajzból, amire majd az évek folyamán tud építeni és amiből meríthet, amikor a cserkészeket kell tanítania. A tavasz folyamán cserkészismereti vizsgát (elmélet és gyakorlat) is kell tenniük, hisz ha hiányos a tudásuk, akkor egy táborban sem állják meg a helyüket. A tábor előtt pedig különféle elő feladatokkal is fel készültek a tábori munkákra. Ezen nagy előkészületek után nyilván nagyok az elvárások a táborok iránt is. A táborban a fő hangsúly a gyakorlati kiképzésen van. A legfiatalabbak 15 évesen kezdik a képzést. Ezek a cserkészek lesznek később az őrsvezetők . Ők megtanulják, hogy hogyan kell előkészíteni és levezetni egy délutáni foglalkozást egy 4-8 fős gyerekcsoportnak úgy, hogy abban legyen játék és gyakorlati  tapasztalatszerzés is.
Természetesen a táborban volt sok játék, kirándulás illetve portyázás, no meg persze tábori építkezés, hisz nem csak sátrat kell verni, hanem asztalokat és padokat, sőt konyhát is kell építeni.
18 éves kortól lehet részt venni a segédtiszti táborban, ami már nagyobb csoportok vezetésére készít fel, vagyis az őrsvezetők irányítását és segítését. Külön képzés folyik a kiscserkészvezetők számára, tehát azoknak, akik 10 éven aluli gyerekekkel foglalkoznak . Szintén őrsvezetői, valamint segédtiszti szinten. Így 5 kiképzőtábor, 3 cserkész illetve kiscserkésztábor és egy felnőtt törzs működött több mint 180 résztvevővel. A táborban voltak cserkészek a következő országokból: Anglia, Belgium, Svédország, Svájc, Ausztria, Magyarország, Brazília, Argentína, Egyesült Államok és persze Németországból. Ebben a nagy nemzetközi táborban mindenki nagyon jól megértette egymást, hisz a cserkészek Európában vagy a tengeren túl nagyon hasonló szokásokat és hagyományokat használnak.
Egész végig nagyon meleg volt, sőt a tábor végére megdőlt a németországi meleg rekord is, meghaladva a 40 fokot! Mivel a sátrak és a tábori élet főleg erdőben zajlott, így aránylag jó lehetett bírni a meleget. Ki többször, ki kevesebbet, de a cserkészek boldogan látogatták meg a közeli fürdőt is. Sajnos a nagy szárazság miatt teljes tüzelési tilalom volt az erdőben, így a tábortüzeket is kint tartottuk a nagy réten, amik azért így is nagyon hangulatosak voltak. A tábor végén 45 őrsvezető és 30 segédtiszt kapta meg ünnepélyes keretek között a vezetői minősítést .
Mindenki boldogan indult haza, hogy miután kipihenték a tábori fáradalmakat, lelkesen nekilássanak a cserkészfoglalkozások és kirándulások szervezéséhez.

 

További fotók hamarosan