20 éves a berlini cserkészet

A berlini 86. Apáczai Csere János cserkészcsapat jubileumi ünnepsége

A berlini 86. sz Apáczai Csere János Cserkészcsapat 2018. február 17-én ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi ünnepséget a magyar nagykövetség támogatásával a követség épületében tartottuk. A rendezvény első felében Marton Krisztián müncheni KCSP ösztöndíjas tartott református istentiszteletet. Prédikációjának fő gondolata az volt, hogy a közösségek erejét Isten és a keresztény hit megsokszorozza. Erőt adó, biztató szavai után felavatták a csapat 20 éves jubileumának alkalmából az új csapatzászlót, amelyen a Sík Sándor idézet jól summázza a csapat szellemiségét: „Szolgálatára embernek, világnak, nagy Istennek, kicsike hazámnak.” A zászlóanya Czirják Emese rajparancsnok, felnőtt cserkész beszédében hangsúlyozta, hogy reméli, a csapatzászló az összetartozás jelképévé válik minden csapattag számára. A szertartás végén a berlini magyar szervezetek vezetői felszalagozták a zászlót, a szervezeteink közötti barátság és kölcsönös támogatás jegyében.

Az istentisztelet után Szántó-Konthur Krisztina, a csapat alapítója tekintett vissza a közösség elmúlt 20 évére és a kezdetekre. Az egybegyűlteket Schultheisz Csaba vezető konzul, Hans-Ulrich Moritz, a Magyar Egyesület elnöke, Hetey László, a Magyar Egyesület tiszteletbeli elnöke, illetve Jablonkay Péter, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség I. kerületének parancsnoka is köszöntötte.

Ezután igyekeztük az ünneplést egy kicsit rendhagyó mederbe terelni. A cserkészcsapat 20 érvet hozott arra, hogy miért jó berlini cserkésznek lenni, majd egy izgalmas kvíz során a közönség felmérhette cserkésztudományukat. Végül a csapat cserkész-divatbemutatóval zárta a műsort, amelynek során bemutattuk mit visel a cserkész a különböző alkalmakon és a táborokban.

A jó hangulatú ünneplés kötetlen keretben folytatódott beszélgetéssel és játékokkal. A látogatók egy lufierdőben tekinthették meg a csapat életének legjobb pillanatait. A fotósarokban különböző cserkészkellékekkel lehetett fotózkodni, az elkészült fényképeket a vendégek azonnal kézhez is kapták. Az esemény a Brandenburgi kapu előtt ért véget, ahol a léggömböket szélnek eresztettük, majd a cserkésztalálkozók hagyományos záróénekét énekeltük közös szeretetkörben.

Az ünnepségre csaknem száz vendég érkezett, köztük jelenlegi, volt és jövőbeli csapattagok, családtagok, barátok és érdeklődők. Az együttlét ismét megerősítette a 86. sz. Apáczai Csere János Cserkészcsapat küldetéstudatát és összetartozását.

Minden érdeklődő új cserkészt várunk szeretettel találkozóinkon!

Dúcz Erzsébet
KCSP ösztöndíjas, Berlin